Zajímavosti a časté otázky

Zajímavosti a časté otázky

Je možné houbové pokrmy ohřívat?

Je to možné. Jídlo z hub nemusíte ihned sníst. Pro houby platí stejná pravidla jako pro jiné potraviny. Ohřátí nemá na vaše zdraví žádný negativní vliv. Smaženici, polévku i omáčku z hub si tedy můžete klidně znovu ohřát a zkonzumovat. Žádné potíže vám nehrozí. Jen je nutné dodržovat zásady hygieny a hotové jídlo je třeba uchovávat v chladničce.

Ryzec pravý Ryzec pravý

Jsou houby plné těžkých kovů?

To je mýtus. Pokud zrovna nerostou na kontaminované půdě poblíž továren, silnic nebo dolů, jsou obavy úplně zbytečné. V běžném prostředí houba vstřebá jen minimum zdraví škodlivých látek. Navíc houby nikdo z nás nejí denně, takže těžko může dojít k nahromadění takových dávek, které by ohrožovaly zdraví. Z hub využíváme v našem organizmu jen ve vodě a tucích rozpustné látky. Těžké kovy se v přírodě nacházejí většinou ve formě nerozpustných solí. 

Smrž obecný Smrž obecný

Je pravda, že jedovaté houby nejsou červivé ani okousané od plžů a hmyzu?

Velký a nebezpečný omyl. Plži a červi mají jednodušší zažívací systém a metabolismus než lidé. Toxiny, které jsou pro nás nebezpečné, jim nevadí. Nerozlišují vůbec, zda je houba jedlá či nikoliv, snad kromě hořčáku, ten ani slimáci nežerou. Co škodí lidem, nemusí tedy škodit drobným obyvatelům českých lesů. Takže podle červivosti a okousanosti houby rozhodně neurčujte.

Muchomůrka růžovka Muchomůrka růžovka

Můžou se houby zamrazovat?

Mohou. S houbami můžete v podstatě zacházet jako s masem. Klidně je tedy strčte do ledničky nebo do mrazáku. A nemusíte je ani krájet. Debaty se vedou pouze o tom, jestli houby mrazit syrové nebo povařené. Většina doporučuje houby před zamrazením omýt, nakrájet a zhruba 15 až 20 minut podusit.

Hřib kovář Hřib kovář

Mají se houby od země odříznout?

Můžou se odříznout, ale lepší je houbu vykroucením oddělit od povrchu. Mnoho lidí si myslí, že ponecháním kusu nohy v hlíně zajistí opakovaný růst hub. Tak to ale není. Může se naopak stát, že zbytek houby začne hnít a může zničit celé podhoubí. Raději tedy houbu z porostu opatrně vykruťte a jamku poté zasypte hlínou nebo mechem, aby v tom místě podhoubí zbytečně nevysychalo.

Kotrč kadeřavý Kotrč kadeřavý

Může se konzumovat lehce plesnivá houba?

Nemůže. Není rozhodně pravda, že houby částečně napadené plísní můžete bez rizika využít, když plesnivou část odkrojíte. Pokud je houba plísní viditelně napadená, je, pro člověka v první fázi neviditelně, napadená celá, a to i v místech, kde se to podle pohledu nezdá. Houby napadené plísní obsahují mykotoxiny, které jsou většinou i velmi odolné vůči vyšším teplotám, takže je nemusíme ani následným vařením nebo smažením zcela zničit.

Sírovec žlutooranžový Sírovec žlutooranžový

Pomůže při otravě houbami větší množství kravského mléka?

Nepomůže. Jedná se o falešnou babskou radu, na které není ani špetka pravdy. V některých případech může mléko váš stav ještě více zhoršit, v zažívacím traktu se totiž srazí. V případě podezření na otravu je nejlepším řešením snědené houby co nejdříve vyzvracet a vyhledat lékařskou pomoc, případně zavolat na linku 155.

Čirůvka fialová Čirůvka fialová

Může se k houbám pít alkohol?

Může. Na smaženici si tedy můžete dát pivo, své oblíbené víno, případně něco silnějšího, ale pochopitelně s mírou, když to přeženete, špatně vám samozřejmě bude, jenže to by bylo i v případě, že jste před tím měli zeleninový salát. Některé druhy hub však skutečně obsahují látky, které se s alkoholem nemají v lásce, jako třeba václavky. Dáte-li si alkohol na hnojník inkoustový, do dvou hodin se objeví příznaky otravy, které budou podobné jako u léku Antabus užívaného při léčbě alkoholismu. 

Ryzec syrovinka Ryzec syrovinka

Jsou houby těžké do žaludku?

Nejsou. Houby jsou naopak velmi „lehké“, neboť se skládají především z vody a vlákniny, a často je jejich konzumace doporučována při různých dietách, jelikož nemají prakticky žádnou energii. Uváděná „těžkost" hub tak spíše souvisí s nejčastějším pokrmem z hub – smaženicí, protože jde o jídlo připravované smažením na tuku, většinou ještě s několika kusy vajec. 

Lakovka ametystová Lakovka ametystová

*pozn.: U všech výše uvedených odpovědí vycházíme z předpokladu, že netrpíte žádnou alergií nebo jinými zdravotními problémy, které by konzumaci hub vylučovaly.